Základní recept pro vašeho masožravce

Autor článku a fotografií: Alla Zacharová, CHS ONEIRI CZ

Kočka je striktní masožravec, a proto by součástí jejího každodenního jídelníčku mělo být maso.

Příprava masové směsí pro zpestření stravy vaší kočky není vůbec složitá.

Obr. 1 – připravujeme maso

Prvním krokem je samozřejmě maso nakoupit a pak, až svůj úlovek přinesete domů, ho zpracovat.

Na základní směs budete potřebovat:

  • 300 g krůtího (nebo kuřecího) stehna bez kostí.
  • 40 g kuřecího krku s kůží (nebo kuřecích křidélek – pouze první dva články křídla)
  • 100 g krůtích (kuřecích nebo kachních) srdíček
  • 40 g kuřecích jater

Krůtí stehna, srdíčka a játra nakrájíme na kousky (víz obr. 2)

Obr. 2 – na kousky nakrájené krůtí stehna a krůtí srdíčka

Samozřejmě můžete svalovinu (stehna, srdíčka) namlít – záleží na vás a na preferencích vaší kočky.

Játra je také možné nakrájet nebo namlít. Pokud maso bude nakrájené na kousky, kočka bude nucená kousky žvýkat, což je prospěšné pro její zuby a dásně.

Dalším krokem je namlít krk (popř křidélko) a pokud máte, tak namlít i s kůží (víz obr.3). Pokud byste kupovali kuřecí polévkovou směs, součástí které jsou např. kuřecí krky nebo i křídlo (a občas se tam objeví srdíčko nebo dvě), tak tam můžete objevit tzv. biskupa – kuřecí ocásek. Ten bez váhání namelte také. Namlít můžete i plíce, které bývají uvnitř kuřecího skeletu (u polévkové směsi).

Obr. 3 – kůži a krky je potřeba dobře rozemlít

Pak už jen vše zamícháme a naporcujeme (víz obr. 4)

Obr. 4 – příprava na skladování

Denní až dvoudenní dávku je možné skladovat v lednici, ostatní naporcované maso je dobré uskladnit v mrazáku.

Obr. 5 – naporcované maso

Máme hotovo!

Maso, které kočkám naservírujeme na jejích mističku musí mít pokojovou teplotu. Až vyndáme maso z lednice, je možné ho ohřát ve vodní lázni.

Tuto základní směs můžete ještě obohatit multivitaminovými přípravky, kteří jsou přímo uřčeny pro BARFování; můžete přidat trochu pivovarských kvasnic nebo kapku lososového oleje. Také je dobré přidat Vitamin E. Samozřejmě přidáváme pouze jeden-dva doplňky stravy, nemícháme do směsi vše, co najdeme doma 😉

Masovou směs je možné zpestřit přidáním křepelčích vajíček. Vajíčka vždy přidáváme před servírováním (stejně jako vitaminy, olej atd), nikdy do základní směsi určené ke zmražení. Vajíčka do směsi zamícháme.

Obr. 6 – do lednice a do mrazáku

Důležité:

  • Maso musí mít pokojovou teplotu (nesmí být zmražené ani studené).
  • Maso se nesmí ohřívat v mikrovlnce.
  • Maso by se nemělo skladovat v mrazáku déle než týden; čím déle je maso skladováno, tím méně je v něm vitaminů a živin. Po týdnu skladovaní např. hodnota taurinu klesne na minimum.
  • Je nutné dodržovat základní hygienická pravidla a po manipulaci s masem si umýt ruce.